Delen van gevoelens

Het delen van gevoelens en mooie, maar ook minder mooie zaken is belangrijk.

Ik heb een geweldige groep vriendinnen bij wie we alles kunnen delen. Soms duurt het even voor we iets horen, waar een van ons mee zit, maar we delen veel, heel veel.

Ik zal eerst even iets met jullie delen over deze CHICAS zoals ik ze altijd noem, 14 stuks in totaal, zijn allemaal boven de 45 volgens mij en als dat niet zo is dan is het er nog maar eentje.... (bij deze bied ik jou mijn excuses aan lieverd) bestaat uit moeders die ik via het sporten (rugby) van de kinderen heb leren kennen. Een jaar of vier geleden hadden we het lumineuze idee om met z'n allen minimaal een keer per jaar een weekendje weg te gaan. Inmiddels hebben we er al heel wat gezellige weekendjes en avondjes op zitten, waarin wij van alles met elkaar delen, maar ook super veel lol hebben. Zo'n weekendje is vooral niet te veel ondernemen.. hihi... lekker eten, drankje, lachen en mooie gesprekken.

Nu hoor ik je denken '14 vrouwen bij elkaar, gaat dat goed???' 'Dat is toch hét recept voor roddel en achterklap?' Nee dus! Ik kan alleen maar volmondig zeggen, dat gaat in ons geval héél goed. 

Het leuke aan deze Chicas is, dat we allemaal zooooooo verschillend zijn en toch ook weer niet. Er is er echt niet een hetzelfde ... dik, dun, lang, kort, licht, donker en rood, blank en bruin en combinaties hiervan, alles hebben we. Als je het zo bekijkt, zijn we wel een mooie afspiegeling van de Nederlandse samenleving, maar dan zonder de hokjes.

Zo hadden we een tijdje geleden weer een gezellige, mooie avond, die begon met het delen van de dingen die je positief vindt aan jezelf. Nou, dat was heel wat, want het is niet voor iedereen even makkelijk om van jezelf te zeggen dat iets goed is. Schroom en verlegenheid speelt dan een grote rol. Hoe makkelijk zeg jij, dat je jezelf ergens goed in vindt? Het is een soort van 'not done' om dat van jezelf te zeggen. Maar dat was de opdracht, dus zo geschiede. De meeste moesten hier wel even over nadenken, ik ook.

En dat wat jij positief vindt, wil nog niet altijd de opvatting van een ander zijn, maar ik moet zeggen, dat we eigenlijk bij iedereen alleen maar konden bevestigen en zelfs aanvullen. 

Bovendien was de 'opdracht' om te delen wat JIJ vindt en niet wat de omgeving van jou vindt.

Vervolgens kwam natuurlijk ook het onvermijdelijke 'het negatieve' of beter gezegd 'wat je niet zo leuk vindt aan jezelf' aan bod. Ook hierover moest iedereen wel even nadenken, dit komt wel heel dichtbij ... dan moet je toch wel even 'spitten' bij jezelf ... en dat wat je dan tegenkomt... durf en wil je dat delen? Het fijne van ons groepje is dat dat dus kan.

Het mooiste aan deze ronde was, dat dat wat je van jezelf als 'niet zo leuk' vindt, bij iedereen wel herkenbaar was, maar niet als 'niet zo leuk' werd ervaren door hen. Ik geef een voorbeeld: ik kan nogal - in mijn ogen - agressief uit de hoek komen als iets mij niet bevalt. Dit werd aan mij teruggegeven als 'fel, maar rechtvaardig' of 'eerlijk' 'recht door zee' of zelfs 'wat jij zegt, is wat iedereen denkt, alleen niet durft te zeggen'. Dat is toch wel heel mooi, toch?! Lekkere wijven zijn het en ik houd van ze met heel mijn hart .

En zoals altijd bij onze wat meer serieuze gesprekken, komen er zaken boven de tafel die al een tijdje leven bij sommigen. Zaken waar we in de loop der jaren al het een en ander van mee hebben gekregen, maar die nu weer actueel zijn. We hebben allemaal wel iets heel heftigs meegemaakt de afgelopen jaren - veel verlies door overlijden en scheiding of (emotionele) problemen met de kinderen. Maar dit verbindt ook, we zijn inmiddels allemaal 'ervaringsdeskundige' op het gebied van persoonlijke trauma's.

Bij een aantal dames leeft soms de gedachte 'kan ik nu de meiden hier weer mee lastig vallen' 'eerst ging het goed en dan moet ik nu weer vertellen dat het niet goed gaat'. Je kent die gedachten vast wel, dat je je vrienden niet tot last wilt zijn. Hulp vragen is wel een dingetje bij veel mensen. 

Nou, laat ik je een ding vertellen DAAR BEN JE VRIENDEN VOOR!! In goede, maar zeker in slechte tijden!

Dat is wat je vrienden van elkaar maakt, om leuke zaken en juist ook de minder leuke zaken met elkaar te delen. Het lucht vaak zo op om je verhaal te delen. Bovendien krijg je vaak advies of raad uit onverwachte hoek of om het van een andere invalshoek te bekijken, er een positieve draai aan te geven. Want hoe ernstig ook, er is altijd toch dat lichtpuntje. Hier heb je vrienden voor. Gedeelde smart, is halve smart!

Fijne dag!

De Luisteraar 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *