Inspireren wat is dat eigenlijk?

Wat is Inspireren eigenlijk? Er zijn vele betekenissen ... volgens de Van Dale betekent het 1 ingeven: dit verhaal is geïnspireerd op … is ingegeven door, berust op. 2 bezielen, aanvuren.

Bezielen spreekt mij persoonlijk het meest aan. Bezielen komt voor mij het dichtst bij de hulp die je kan bieden aan je eigen ziel en die van anderen. Inspireren of bezieling gaat dieper dan alleen maar een verhaal schrijven of vertellen. Het gaat over wat je in jezelf kan vinden en hiermee andere kan helpen inzien.

Het gaat voor mij over het vinden van waar jij blij van wordt, waar je je ziel in kan leggen of aan kan geven, in bijv. je werk en je relaties. Over het terugvinden van wat je in dit leven kan en mag doen en wat je hiermee voor jezelf en anderen kan betekenen .. "een goed voorbeeld doet goed volgen".

Inspireren gaat over ervaringen delen, mooie maar ook minder mooie of zelfs verschrikkelijke, en hoe je hier doorheen gekomen bent en wat het je gebracht heeft. Ik ben ervan overtuigd dat alle ervaringen in je leven je kansen geven tot groei en inzichten. In heel veel quotes kom je het woord 'les' tegen maar ik vind 'kans' een mooier woord omdat het positiever klinkt ... 'iemand de les lezen' of 'iemand een kans bieden' dat klinkt toch veel fijner.

Deze kans(en) tot groei en inzichten kan je wel of niet grijpen en je mag zelf bepalen wat je ermee doet. Als je ze niet pakt blijf je hoogstwaarschijnlijk in een bepaalde situatie steken en wordt die situatie een terugkerende. Terwijl je die situatie kan doorleven, doorvoelen als je die kans(en) wel pakt. Maar daar dien dan je wel zelf voor te kiezen .. echt voor te gaan, die keuze ligt bij jou en alleen bij jou!

Niemand anders dan jijzelf kan bepalen wat goed of niet goed voor jou is. Je kan hulp vragen en dan nog ligt de uiteindelijke keuze bij jou.

Je kan net als ik door een verschrikkelijke periode gaan en daar verdriet en woede bij voelen en dat is allemaal ok. Je mag verdriet hebben, je mag huilen, je mag boos en gefrustreerd zijn en hier zit ook geen tijdslimiet aan verbonden ... Uiteindelijk liggen er ook in iets vreselijks kansen voor het oprapen. Kansen op nieuwe inzichten, kansen op nieuwe mogelijkheden en als je daar niet voor openstaat mis je die...

En als je hierover van gedachten wilt wisselen dan weet je mij te vinden. Ik ben in ieder geval dankbaar voor de kansen die ik gekregen en gepakt heb.

Dus ik hoop dat ik je met deze woorden heb geïnspireerd... je een beetje heb bezield... Fijne dag!

De Luisteraar / mpm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *